vineri, 2 noiembrie 2012

Sistemul bancar


DIICOT: 80% din sistemul bancar din România, ATINS DE REŢEAUA BANCHERILOR. Mugur Isărescu: "Cum să fie vorba de 80%? Probabil 0,08%". Ce vorbeau acuzaţii în INTERCEPTĂRI DIN DOSAR

de Catalin LupasteanuPublicat la: 02.11.2012 13:53 Ultima actualizare: 02.11.2012 15:31

Mediafax Foto//Alexandru Solomon
Procurorii DIICOT anchetează un dosar complex în care susţin că 80% din sistemul bancar a fost afectat de fraude bancare. În total, 33 de persoane sunt acuzate de DIICOT că ar fi obţinut, în mod ilegal, de la Ministerul Economiei, Comerţului si Mediului de Afaceri, în baza unor documente falsificate, finanţarea unor proiecte de achiziţii utilaje, prin intermediul unor societati comerciale controlate de către liderii grupări. DIICOT a dispus reţinerea celor 33.  Printre cei reţinuţi de procurori sunt Alexandru Claudiu Cercel-Duca, vicepreşedinte BRD, Florian Dragoş Diaconescu, fost general DIE, liderul grupări, Daniel Ruse şi fraţii Moga.


UPDATE 15.00 Mugur Isărescu, despre "reţeaua bancherilor": "E o eroare cifra de 80% cât spune DIICOT. Probabil e vorba de 0,8%". CITEŞTE DECLARAŢIILE GUVERNATORULUI BNR
UPDATE 14.45 Reţeaua acuzată de fraude "cosmetiza" societăţile pentru a le face eligibile pentru băncile fraudate. CITEŞTE MAI MULT
UPDATE 14.25 Gruparea Stan-Ruse ar fi reuşit să cuprindă peste 80 la sută din sistemul bancar românesc şi o parte importantă a instituţiilor statului, susţine DIICOT. CITEŞTE MAI MULT
UPDATE 14.10 Înalţi funcţionari din Senat, AVAS, ANAF, MEC - relaţiile grupării acuzate de fraude bancare. CITEŞTE MAI MULT

Cel mai sonor nume în acest caz este cel al lui Aurel Şaramet, şeful Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. Procurorii DIICOT au cerut arestarea preventivă a celor 33 de învinuiţi. În referatul DIICOT au fost incluse şi câteva interceptări.
Aurel Şaramet i se adresa fostului general DIE Dragoş Diaconescu cu formula "tovarăşe general" şi se interesa dacă acesta are necazuri, probleme, stabilind să se întâlnească să discute despre acestea, potrivit interceptărilor consemnate în dosarul DIICOT şi obţinute de agenţia MEDIAFAX.Diaconescu este acuzat că a intermediat legătura unuia dintre capii reţelei de fraude bancare, Mihai Stan, cu preşedintele Fondului de Grantare a Creditelor pentru IMM, Aurel Şaramet în vederea facilitării obţinerii unei scrisori de garanţie în cazul unui credit de 3,125 de milioane de lei de la CEC Bank.
De asemenea, el este acuzat că a intermediat legătura cu vicepreşedintele BRD Claudiu Cercel, pentru ca acesta să influenţeze decizia comitetului de credit în vederea obţinerii unui credit de 4,2 milioane de lei de la BRD. El mai este acuzat că a încercat să faciliteze obţinerea unui credit de la Eximbank, prin intermedierea legăturii cu Constantin Boştină, "cel care efectuează demersuri la bancă în calitate de consultant în vederea aprobării creditului", conform procurorilor.
Redăm integral discuţia dintre Şaramet şi Diaconescu din 2 iulie 2012:
"Diaconescu: Să trăiţi !
Şaramet: Tovarăşe general Dragoş, să trăiţi ! Onoare muncii ! Şaramet, permiteţi să vă raportez!
Diaconescu: Şefu' e o mare onoare că mă băgaţi în seamă. Să fiu al naibii!
Şaramet: Vă bag unde vreţi. Dar ce p.... mea, am auzit că ai necazuri !
Diaconescu: Am şefu', dar sper s-o rezolv.
Şaramet: Acum, glumesc. Tu vorbeşti serios. Ce ai păţit?
Diaconescu: Păi, dacă îmi dai voie zilelele astea ne vedem.
Şaramet: Cum să-ţi dau voie ? Mi-e dor să te văd !
Diaconescu: Hai! Spune când şi vin oriunde îmi spui.
(...)
Şaramet: Hai spune că te simţi bine şi că nu ai probleme.
Diaconescu: Păi !!! Cu capul nu o duc bine, în rest....
Şaramet: Lasă, cu capul nu o duce nimeni în ţara asta. Ha! Ha! Îţi doresc sănătate, ne vedem.
Diaconescu: Miercuri, da ?
Şaramet: Da, da...
Diaconescu: În jurul prânzului, o jumate de oră. Te rog frumos!
Şaramet: Bine tati, bine.
Diaconescu: Mulţumesc mult.
Şaramet: Te pup".
80% din sistemul bancar afectat de fraudele bancare
Procurorii DIICOT arată în documentul citat, obţinut de MEDIAFAX, că gruparea iniţiată şi coordonată de Mihai Stan şi Daniel Ruse a reuşit să cuprindă peste 80 la sută din sistemul bancar românesc şi o parte importantă a instituţiilor statului.
Anchetatorii, care nu au explicat la ce se referă arată că în acest fel această grupare are un loc aparte în cazuistica penală din cauza personajelor angrenate în fraudele comise, precum şi din cauza prejudiciului însemnat.
"Având în vedere numărul actelor materiale duse la bun sfârşit sau executate parţial, cercul relaţional menţionat, prejudiciul creat, cât şi faptul că prin activitatea infracţională grupul a cuprins peste 80 la sută din sistemul bancar românesc şi o parte importantă a instituţiilor statului, grupul Mihai Stan - Daniel Ruse îşi câştigă prin amploarea sa un loc aparte în cazuistica penală", notează procurorii DIICOT în documentul prin care cer arestarea a 33 de persoane în acest caz.
Înalţi funcţionari din Senat, AVAS, ANAF, MEC, relaţiile grupării acuzate de fraude bancare
Procurorii mai susţin că funcţionari cu rang înalt din Senat, ministerele Economiei şi al Agriculturii sau din ANAF, AVAS şi Fondurile Naţionale de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri sau a Creditului Rural formau cercul relaţional al grupării de fraude bancare.
Procurorii DIICOT arată, în referatul cu propunerea arestării preventive a 33 de persoane din gruparea carea se ocupa cu fraude bancare, obţinut de MEDIAFAX, că unul dintre liderii grupării, Mihai Stan, "a reuşit să penetreze prin intermediul unor persoane care au sprinjinit gruparea instituţii importante ale statului".
"Astfel liderul grupării, Mihai Stan, a reuşit să-şi creeze un cerc relaţional extrem de important, cerc relaţional din care fac parte funcţionari cu rang înalt din cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Ministerului Agriculturii, Senatul României, AVAS, Fondului de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, ANAF, Fondul Naţional de Garantare a Creditului Rural şi alte structuri ale statului român", notează anchetatorii în documentul citat.

Un comentariu:

  1. Cam acesta este subiectul care ni se serveste azi pentru a avea ce discuta si dezbate pe bloguri si forumuri. Sa vedem daca i se va gasi si o contunuare.

    RăspundețiȘtergere